Akcija talijanske i američke policije
0

Rim: Zaplijenjeno 1,8 tona kokaina, uhapšeno 66 osoba

FENA
Talijanska i američka policija zaplijenile su tokom dvogodišnje istrage protiv krijumčara droge ukupno 1.800 kilograma kokaina i uhapsile 66 osoba.

Kokain, sakriven u gipsanim figurama, stizao je iz Kolumbije, preko Dominikanske Republike, na rimski aerodrom Fiumicino.

Grupa je novac dobijen njegovom prodajom "prala" u Njemačkoj, Libiji i drugim zemljama, da bi na kraju završavao u Bostonu, navodi se u saopćenju predstavnika te dvije policije, prenose u petak agencije.

Na čelu talijanskog dijela organizacije bio je vlasnik jedne prodavnice odjeće u Rimu, koji ranije nije osuđivan i koji je bio zadužen za kontakt s Kolumbijom.

Finansijama je upravljalo pet Libanaca, koji su u bjekstvu.

Članovi bande nikad nisu razgovarali telefonom, već su se sastajali na javnim mjestima ili su koristili elektronsku poštu, šaljući jedni drugima šifrirane poruke.

U Italiji je uhapšeno 14 osoba i na aerodromu je zaplijenjeno više od 220 kilograma čistog kokaina, sakrivenog u šupljim gipsanim figurama koje su pronađene u dva sanduka s lažnim dnom, navedeno je u saopćenju talijanske policije.

Policija je dodala i da je blokirala račune u bankama u San Marinu i zaplijenila vile, automobile i jednu ergelu konja kod Rima.

U Italiji i SAD-u je za dvije godine zaplijenjeno ukupno 1.800 kilograma kokaina i imovina vrijedna 164 miliona eura.

Istragu, pod nazivom "Vatra i led", provele su zajedno talijanska policija i američka Agencija za suzbijanje trgovine narkoticima (DEA).