Svijet
0

Rim: Zaplijenjena imovina mafijaša

FENA
Talijanska policija zaplijenila je u četvrtak imovinu u vrijednosti od 30 miliOna eura jednom od šefova mafijaške organizacije u regiji Calabriji, a istodobno je istraga na Siciliji pokazala kolike si "plaće" dijele mafijaši.

Na osnovi naloga suda u mjestu Crotone, karabinjeri su danas zaplijenili imovinu Costantinu Mangeruciju (73), vođi mafije ('ndranghete) iz Cira. Riječ je o zapljeni 39 zgrada i 25 stanova, većinom u mjestima u blizini Milana, javila je Hina.

Poslije hapšenja mafijaškog "računovođe" Francesca Franzesea u Palermu, 2. augusta ove godine, policija je pronašla njegove zabilješke o isplatama mafijašima. Po njima, Salvatore Lo Piccolo, sadašnji vođa sicilijanske Cose nostre, za sebe uzima mjesečno 40 hiljada eura, dvostruko više od njegova prethodnika Bernarda Provenzana, uhapšenog 2006.

Iz "poslovnih" knjiga mafije proizlazi da samo od reketa u četvrti Mondello u Palermu Lo Piccolo ubire 120 hiljada eura. U mafijaškoj evidenciji kao "tekući troškovi", uz plaće mafijaša, naveden je i novac koji se daje obiteljima uhapšenih mafijaša. Najnižu plaću, oko hiljadu eura, primaju oni zaduženi za svakodnevne poslove prijetnji i ubiranja reketa.