Svijet
0

Rim: Poziv na demonstracije zbog dolaska Ahmadinejada i Mugabea

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekoliko talijanskih udruženja i ljevičarskih stranaka pozvalo je na izražavanje protesta u Rimu u utorak zbog dolaska iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinejada i predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea povodom samita Organizacije UN-a za prehranu i poljoprivredu (FAO) o sigurnosti hrane.

Talijanska radikalna stranka i nekoliko političkih pokreta i udruženja za zaštitu ljudskih prava okupili su se u odboru pod nazivom "Gladni smo slobode", koji će organizirati proteste u utorak ispred gradske vijećnice.

"Već 30 godina vlasti u Teheranu negiraju prava vjerskih i etičkih manjina, žena, homoseksualaca, studentskih udruženja i svakoga ko ne sudjeluje u režimskoj politici", navodi se u saopćenju ovog odbora.

Nakon što je doznao da je u nedjelju navečer iznenada stigao predsjednik Mugabe, jedan poslanik Demokratske stranke koja je dio odbora izjavio je u ponedjeljak da će protesti koji su inicijalno zamišljeni kao protesti protiv dolaska Mahmuda Ahmadinejada biti i protesti protiv dolaska predsjednika Zimbabvea.

"Doček kakav je pripremljen za Ahmadinejada bit će isti i za Mugabea. Prije nekoliko sati jedan od lidera opozicije u Zimbabveu je uhapšen", izjavio je poslanik Marco Perduca, navodi se u saopćenju.

Mugabeu je zabranjen boravak u Evropskoj uniji, a na talijanski teritorij je mogao doći jedino ne poštujući odredbu.

Pedesetak šefova država i vlada prisustvovat će u Rimu svjetskom samitu o sigurnosti hrane, u organizaciji FAO-a, od 3. do 5. juna. U cijelom gradu je raspoređen veliki broj snaga sigurnosti.