Spor dvije zemlje
0

Rim povukao ambasadora iz Brazila

SRNA
Luiz Inasio Lula
Luiz Inasio Lula
Italija je povukla ambasadora iz Brazila nakon što je predsjednik Luiz Inasio Lula de Silva donio odluku da ne isporučuje Ćezarea Batistija, za kojim Rim traga od sedamdesetih godina prošlog vijeka zbog ubistava, saopšteno je danas iz italijanskog Ministarstva inostranih poslova.

Analitičari navode da su nadanja bila velika da će brazilski predsjednik tokom svog posljednjeg dana na toj funkciji donijeti odluku da Italiji isporuči Batistija, gdje bi se suočio sa optužbama.

Batisti je uhapen u Brazilu 2007. godine.

U saopštenju italijanskog MIP-a navodi se da će ambasador Gerardo la Fransiska biti povučen dok Italija razmotri sve pravne opcije.

U saopštenju se podsjeća da je brazilski Vrhovni sud 2009. godine odobrio ekstradiciju Batistija.

Italijanski ministar odbrane Ignasio La Rusa rekao je ranije da je odbijanje Brazila da isporuči nekadašnjeg ekstremistu Batistija "nepravdena i ozbiljna uvreda" i poručio da će raditi na tome da ta odluka bude promijenjena. 

Prema njegovim riječima, najgore se desilo, ističući da će Italija "prevrnuti svaki kamen" sve dok Brazil "ne promijeni ovu nepravednu i ozbiljno uvredljivu odluku". 
On je dodao da brazilski predsjednik treba da objasni svoju odluku porodicama "Batistijevih žrtava". 

Brazilski predsjednik danas je donio odluku da ne isporučuje Batistija, koji je osuđen za ubistva i izbjegava pravdu već tri decenije a Rim ga smatra teroristom. 

Brazil je danas saopštio da su "primijećeni neuobičajeni termini" u saopštenju italijanske vlade i kritikovana je, kako se navodi, italijanska "drska sugestija" prema predsjedniku, kome je ovo posljednji dan na toj funkciji. 

Lula da Silva, poslije dva mandata odlazi sa mjesta brazilskog predsjednika, kao najpopularniji šef države u istoriji i njegovu funkciju preuzima Dilma Rusef.