Svijet
0

Rim otvorio istragu o Bin Ladenovim prijetnjama papi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rimsko tužilaštvo je u petak otvorilo istragu o prijetnjama papi Benediktu XVI sadržanim u poruci koja se pripisuje Osami bin Ladenu, a koja je u srijedu objavljena na jednoj američkoj internet stranici, javila je agencija Ansa.

Tužilaštvo je ovorilo istragu zbog "poticanja na krivično djelo protiv pape", javila je Ansa.

Radi se o "ozbiljnoj prijetnji", saopćila je antiteroristička služba talijanskog ministarstva unutarnjih poslova, koja međutim nije otkrila nivo sigurnosnih mjera u Vatikanu, a koji je već "maksimalan".

Bin Ladenova optužba da je papa Benedikt XVI odigrao "važnu ulogu" u objavljivanju karikatura poslanika Muhammeda u jednim danskim dnevnim novinama "ne predstavlja novost i ne čudi nas", reagirao je u četvrtak šef vatikanske pres-službe otac Frederico Lombardi.

Ove optužbe su "neosnovane". "Papa i pontifikalno Vijeće za međureligijski dijalog su u više navrata osudili ovu satiričku kampanju protiv islama", dodao je on.

Osama bin Laden je u srijedu upozorio Evropu da će morati da "položi račune" za karikature poslanika Muhammeda objavljene u danskim dnevnim novinama, u poruci koja je objavljena na stranici američkog udruženja SITE, a koja se pripisuje vođi mreže Al-Qaida.