Svijet
0

Rim: Otvorena izložba o bibliji

FENA
U Biblioteci na Papinskom sveučilištu "Salesianum" u Rimu otvorena je izložba pod naslovom "Zajedno prevedena Riječ. Biblija u zajedničkim kršćanskim inicijativama od II. vatikanskoga sabora do danas", javlja KTA.

Inicijativa je organizirana u sklopu priprema za Biskupsku sinodu, koja će se u listopadu održati na temu "Božja riječ u životu i poslanju Crkve".

Nadbiskup Nikola Eterović, glavni tajnik Sinode, je otvarajući izložbu, koja se može posjetiti do 29. travnja, rekao da je Božja riječ bitna za sve kršćane: katolike, protestante i pravoslavne te pozvao kršćane na proučavanje svetih knjiga.

"Moramo svi otkriti Bibliju kao živu Riječ koju nam Gospodin upravlja u ovome trenutku naše povijesti, u našem osobnom, zajedničkom i društvenome životu", rekao je nadbiskup Eterović.

Govoreći o izložbi, don Giorgio Zevini, dekan teološkoga fakulteta, istaknuo je kako se željelo iz čitavoga svijeta pribaviti sve prijevode biblijskih tekstova.

Između ostalih na otvaranju je bio prof. Valdo Bertalot, glavni tajnik Talijanskoga biblijskoga društva, te pastor Paul Irwin, predsjednik Američkoga biblijskoga društva, koji smatra da je "Biblija u 2008. godini aktualna i nastavlja mijenjati živote ljudi" te da je ona veoma snažna riječ.

Kao plod II. vatikanskoga sabora, katolici, pravoslavni i protestanti su od 1968. godine zajedno uredili 211 biblijskih prijevoda, a izloženo je više od 100 ekumenskih radova. Bar je jedna biblijska knjiga prevedena na 2.426 jezika. Cijela Biblija je prevedena na 429 jezika, a Novi zavjet na 1.144 jezika.