Svijet
0

Rim: Napolitano još razmišlja o rješenju krize

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano izjavio je u utorak navečer da će nakon kraćeg razmišljanja donijeti odluku o načinu za rješenje krize vlade, nastale ostavkom predsjednika vlade lijevog centra Romana Prodija.

"Sada ću razmisliti, nakon što sam čuo stajališta 19 izaslanstava političkih stranaka, predsjednika Zastupničkog doma i Senata, te trojice bivših predsjednika republike. Situacija je složena", rekao je Napolitano novinarima koji u predsjedničkoj palači Quirinale prate konsultacije o rješenju krize vlade. Dodao je da će svoju odluku, ma kakva bila, obrazložiti javnosti.

Vođa pokreta Naprijed Italijo Silvio Berlusconi izjavio je u utorak poslije razgovora s Napolitanom da je "raspisivanje prijevremenih izbora i formiranje nove vlade jedini put koji treba slijediti".

Čelnik Demokratske stranke Walter Veltroni je Napolitanu u utorak kazao da je prvo potrebno provesti reformu izbornog sistema a izbore održati ovog ljeta. Ako bi se išlo u širu reformu koja bi značila smanjivanje broja parlamentaraca, ukidanje jednog parlamentarnog doma radi smanjivanja troškova, onda bi se izbori mogli održati u proljeće 2009. godine, smatra Veltroni, javila je Hina.

"Održati izbore po postojećem zakonu značilo bi voditi zemlju u nestabilnost", rekao je Veltroni.

Napolitano treba odlučiti između ponuđenih opcija, a pretpostavlja se da će imenovati neku neutralnu ličnost sa zadaćom da nastavi konsultacije i približi suprotna stajališta.