{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rim: Lideri Evropske unije potpisali prvi usvojeni ustav

V
VOA/Sarajevo-X
30.10.2004. u 01:50
0
0
Rim: Lideri Evropske unije potpisali prvi usvojeni ustav
0
Rim: Lideri Evropske unije potpisali prvi usvojeni ustav
Sporazum evropskih lidera je rezultat 28-omjesečnih, ponekad žučnih debata između 25 evropskih zemalja.
Najmanje devet zemalja planiraju Ustav iznijeti na referendum, što povećava šanse da se on neće moći primjeniti do 2007 , kako je planirano. Ukoliko se bilo koja od zemalja usprotivi primjeni ovog Ustava, to bi zaustavilo njegovu primjenu. To znači da u naredne tri godine, Ustav moraju ratificirati sve članice Evropske unije. Evropski lideri su dokument potpisali u Rimskoj oblasti Campidogli, kompleksu zgrada koje je konstruirao Michaelangelo, a gdje su se liderima zemalja članica EU pridružili lideri četiri zemalja kandidata: Rumunije, Bugarske, Turske i Hrvatske. Jose Manuel Barroso je sljedeći predsjedavajući Evropske komisije.

Do vlada je hoće li ratificirati Ustav. Evropske institucije će učiniti sve što je potrebno da informiraju i političke lidere i građane Evrope pošteno i objektivno o sadržaju Ustava, tako da članovi parlamenta koji će pristupiti njegovom odobrenju i građani koji žele iskazati svoje mišljenje mogu to uraditi uz obilje informacija.

Holandski premijer Jan Peter Balkenend: "Današnja Evropa ulazi u novu eru. S odlučnošću prihvatamo mogućnosti koje nudi Ustav. Imamo sve razloge da budemo optimistični i da vjerujemo u našu zajedničku budućnost", - kazao je premijer Balkenend.

Ustav je potpisan u prekrasnoj, renesansnoj sali Orazi e Curiazi gdje su 1957. godine šest država, Njemačka, Francuska, Italija, Holandija, Belgija i Luksembrug potpisale osnivački dokument Unije.

Ustav su abecednim redom potpisali lideri zemalja predvođeni belgijskim premijerom Guy Verhofstadtom i Karelom de Guchtom, belgijskim ministrom vanjskih poslova. Tridesetominutna ceremonija okončana je sviranjem evropske himne, Betovenove Ode radosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: