{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rim: Lideri Evropske unije potpisali prvi usvojeni ustav

V
30.10.2004. u 01:50
0
0
Rim: Lideri Evropske unije potpisali prvi usvojeni ustav
0
Rim: Lideri Evropske unije potpisali prvi usvojeni ustav
Sporazum evropskih lidera je rezultat 28-omjesečnih, ponekad žučnih debata između 25 evropskih zemalja.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Najmanje devet zemalja planiraju Ustav iznijeti na referendum, što povećava šanse da se on neće moći primjeniti do 2007 , kako je planirano. Ukoliko se bilo koja od zemalja usprotivi primjeni ovog Ustava, to bi zaustavilo njegovu primjenu. To znači da u naredne tri godine, Ustav moraju ratificirati sve članice Evropske unije. Evropski lideri su dokument potpisali u Rimskoj oblasti Campidogli, kompleksu zgrada koje je konstruirao Michaelangelo, a gdje su se liderima zemalja članica EU pridružili lideri četiri zemalja kandidata: Rumunije, Bugarske, Turske i Hrvatske. Jose Manuel Barroso je sljedeći predsjedavajući Evropske komisije.

Do vlada je hoće li ratificirati Ustav. Evropske institucije će učiniti sve što je potrebno da informiraju i političke lidere i građane Evrope pošteno i objektivno o sadržaju Ustava, tako da članovi parlamenta koji će pristupiti njegovom odobrenju i građani koji žele iskazati svoje mišljenje mogu to uraditi uz obilje informacija.

Holandski premijer Jan Peter Balkenend: "Današnja Evropa ulazi u novu eru. S odlučnošću prihvatamo mogućnosti koje nudi Ustav. Imamo sve razloge da budemo optimistični i da vjerujemo u našu zajedničku budućnost", - kazao je premijer Balkenend.

Ustav je potpisan u prekrasnoj, renesansnoj sali Orazi e Curiazi gdje su 1957. godine šest država, Njemačka, Francuska, Italija, Holandija, Belgija i Luksembrug potpisale osnivački dokument Unije.

Ustav su abecednim redom potpisali lideri zemalja predvođeni belgijskim premijerom Guy Verhofstadtom i Karelom de Guchtom, belgijskim ministrom vanjskih poslova. Tridesetominutna ceremonija okončana je sviranjem evropske himne, Betovenove Ode radosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: