Svijet
0

Rim: Andreotti šokirao senat "opravdavanjem" kamikaza

FENA
Doživotni senator i bivši talijanski premijer Giulio Andreotti šokirao je Senat "opravdavajući" nastajanje kamikaza i predlažući preseljenje Palestinaca na neke druge prostore, možda u Afriku, piše u srijedu La Repubblica.

"Mislim da bi svako od nas, da je rođen u konclogoru, da je tamo već 50 godina i da ne može dati nikakvu perspektivu svojoj djeci, postao terorist", rekao je Andreotti i "sledio" Senat. Dobio je pljesak samo od senatora Komunističke obnove.

Andreotti se nije, kako piše Repubblica, "ograničio na opravdavanje bombaša-samoubica", već je rekao da je preporučio glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Kofiju Annanu mogućnost rješenja problema palestinskih izbjeglica u logorima na jugu Libanona.

"Moguće je toj zajednici izbjeglica zajamčiti drugi život njihovim preseljenjem u drugi dio svijeta", rekao je Andreotti, te podsjetio kako ta ideja ima svoje temelje u povijesti, odnosno da je i utemeljitelj cionističkog pokreta Teodor Herzl razmišljao krajem 19. stoljeća o utemeljenju cionističke države u Ugandi.

Andreotti je izjavio da je jednom pred Zidom plača kazao da ko nije bio uz židovski narod kad je patio, "nije izvršavao svoju moralnu dužnost, poput liječnika koji mora uvijek biti uz bolesnika. Sada je veći bolesnik palestinski svijet", zaključio je Andreotti na čije riječi je odmah reagirala talijanska židovska zajednica.