{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rim: 500. obljetnica Švicarske garde

F
5.5.2006. u 13:36
0
0
Rim: 500. obljetnica Švicarske garde
0
Rim: 500. obljetnica Švicarske garde
U Vatikanu su započele središnje svečanosti proslave 500. obljetnice Švicarske garde, javlja KTA.
Tako su u četvrtak 4. svibnja brojni svjetovni i vjerski predstavnici Rima te postrojbe talijanskih sigurnosnih snaga dočekali na Piazza del Popolo oko stotinu nekadašnjih gardista, koji su 7. travnja krenuli iz švicarskog grada Bellinzona i propješačili 720 kilometara povijesne dionice "Via Francigena" u spomen na ulazak u Vatikan.

Zapovjednik Papinske švicarske garde Elmar Maeder na gradskoj granici preuzeo je zapovjedništvo od vođe spomen-marša Piusa Seegmuellera, te zahvalivši na srdačnom dočeku istaknuo duboku povezanost gardista i Rima.

Rimska dogradonačelnica Maria Pia Garavaglia istaknula je, pak, duboku povezanost Rima i Vatikana, spomenuvši kako je u 147 Švicaraca izgubilo život obrani pape Klementa VII. na stubama glavnoga oltara u Sv. Petru 6. svibnja 1527. godine.

S Narodnoga trga u Rimu u svečanoj povorci stigli su na Trg. Sv. Petra, gdje ih je s prozora svoga stana pozdravio papa Benedikt XVI. Između brojnih događanja kojima se obilježava jubilej, predstavnici Švicarske vojske "Swiss Army Band" održali su 3. svibnja koncert u dvorani Pavao VI.

Večeras će na svečanosti 110 švicarskih građana, katolika, u žuto-crveno-plavim odorama odlučni služiti Kristovoj Crkvi i Petrovu nasljedniku u dvorani Pavao VI. sudjelovati i predsjednik Švicarske konfederacije Moritz Leuenberger.

Vrhunac slavlja je svečana pontifikalna misa koju će u vatikanskoj bazilici u 9.30 sati predvoditi Sveti Otac, uz svečanu prisegu novih gardista u 11 sati bit će otkrivena spomen-ploča 500. obljetnice Švicarske garde, a navečer će se na Trgu sv. Petra prirediti vatromet.

U dijelu kolonada Karlo Veliki na Trgu sv. Petra do 30. srpnja može se razgledati izložba o Švicarskoj gardi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: