EU
0

Riješeni problemi pristupa evropskih posmatrača

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropski eksperti imaju sada potpuni pristup kontrolnim salama koji im omogućava da vide tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu, ali nijedna kap gasa ne prolazi više kroz gasovode pod nadzorom, precizirala je u utorak Evropska komisija.

"Situacija za posmatrače se poboljšala", kazao je glasnogovornik Komisije Johannes Laitenberger, pokazujući pritom svoj oprez "jer posljednih sati vidjeli smo kako se stvari brzo mijenjaju".

Evropski eksperti "imaju puni pristup glavnim kontrolnim salama u kojima se nalaze ekrani za nadzor", precizirao je Ferran Tarradellas, glasnogovornik zadužen za energetska pitanja.

"Rusi su jutros poslali jednu malu količinu gasa na jedan jedini punkt, zatim se pritisak smanjio i nije bilo više ništa", rekao je on.

"Nema nijedne kapi gasa koja stiže na drugi ulazni punkt" prema našim inspektorima, insistirao je Tarradellas.

Polovinom dana Komisija je osudila to što evropski, ruski i ukrajinski posmatrači nemaju puno pravo pristupa kontrolnim salama dotičnih stanica, što je "bitno da se vidi šta se dešava", prenio je AFP.

To se odnosilo na distributivni centar Gazproma u Moskvi, gdje se nalaze dva evropska posmatrača i jedan za Naftagas u Kijevu, gdje se već nalazi šest posmatrača.

"Nema više nikakvog razloga govoriti da se ne može isporučivati gas Evropskoj uniji",rekao je Laitenberger.