Svijet
0

Riješen spor oko sjevernokorejskih dolara

FENA
Pyongyang je u ponedjeljak saopćio da je konačno riješen spor oko sjevernokorejskih fondova koji su bili zamrznuti u banci u Macau i najavio da će započeti provođenje svog dijela obaveza iz sporazuma o nuklearnom razoružanju.

"Pošto je izvršen prenos sredstava koja su bila zamrznuta u Banco Delta Asia u Macau, kao što smo i tražili, sporno pitanje zamrznutih fondova konačno je riješeno", izjavio je glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova, prenijela je agencija KCNA.

Prvi korak u provođenju sporazuma bit će sastanak sjevernokorejskog rukovodstva i predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), na kojem će biti razmotrene inspekcije i zatvaranje nuklearnih postrojenja, rekao je predstavnik ministarstva, javio je Reuters.

Prema njegovim riječima, sastanak bi trebalo da bude održan 26. juna u Pyongyangu.

Sjeverna Koreja je dosad odbijala ispuniti februarski sporazum o denuklearizaciji tražeći da joj prethodno bude odblokirano 25 miliona dolara iz banke u Macau, zamrznutih nakon istrage o pranju novca koju je provelo američko ministarstvo finansija.

Pyongyang je u februaru pristao zatvoriti glavni nuklearni reaktor u zamjenu za ekonomsku pomoć, postepeno ukidanje trgovinskih sankcija i brisanje s američkog spiska "otpadničkih" država koje sponzoriraju terorizam.

Glavni inspektor IAEA-e Olli Heinonen i četiri njegova saradnika treba u utorak da doputuju u petodnevnu posjetu Sjevernoj Koreji kako bi nadgledali dogovoreno zatvaranje reaktora u Yongbyonu.