Ugroženi mnogi gradovi
62

Rijeka Ural nosi sve pred osobom u Rusiji, vodostaj narastao na 10 metara

F. H.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Rusija je saopćila da je situacija "veoma, veoma napeta" jer poplavne vode nastavljaju da rastu u gradu Orenburgu i okolnim područjima.

"Velike količine vode stižu u nove regije", upozorio je u srijedu portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Nivo vode u rijeci Ural u blizini Orenburga porastao je u srijedu na preko 10 metara, izvijestila je novinska agencija Ria, znatno iznad tačke pucanja.

Poplave se opisuju kao najgore koje su pogodile region u poslednjih 80 godina.

Hiljade ljudi moralo je da napusti svoje domove na jugu Rusije, a zvaničnici u susjednom Kazahstanu kažu da je broj evakuisanih tamo porastao na 97.000. Čitava sela su progutala izlivene rijeke.

U Orenburgu je poplavljeno čak 2.000 domova, gdje je nivo vode premašio kritični nivo od 9,3 metara i još uvijek raste. Grad ima 550.000 stanovnika i nalazi se oko 1.500 kilometara (930 milja) jugoistočno od Moskve.

"Za sada prognoza nije povoljna. Nivo vode nastavlja da raste", rekao je Peskov, dodajući da će "velika količina" poplavne vode uskoro stići i do obližnjih regiona Kurgana i Tjumena.

Peskov je dodao da situacija "naravno zahtijeva najenergičnije napore vladinih zvaničnika na svim nivoima da pomognu ljudima".

Rekao je da predsjednik Vladimir Putin ne namjerava posjetiti zonu poplava i rekao da ruski lider umjesto toga "dobija informacije i koordinira rad svih grana vlasti".

Prošle sedmice, nekoliko rijeka, uključujući rijeku Ural, treću po veličini u Evropi, izbilo je iz korita nakon što su se snijeg i led naglo otapali što je dovelo do njihovog nabujanja.

Grad Orsk, oko 300 kilometara nizvodno od Orenburga, bio je poplavljen kada je voda probila kroz nasip brane. Tamošnje vlasti kažu da je situacija sada stabilna.

Rijeka Ural teče kroz Orsk u Kazahstan, a zatim u Kaspijsko more. Poplavne vode prijete nekoliko područja sjevernog Kazahstana, a mnoge brane i rezervoari su ispunjeni do kraja.

Regionalni lider Gauez Nurmukhambetov upozorio je da se "ogromni tok" vode kreće prema gradu Petropavlovsku, sa 200.000 stanovnika.

"Još jednom, naglašavam, ogroman!" on je rekao.

Predsjednik Kasym-Zhomart Tokayev pozvao je svoju zemlju da se ujedini suočeni s, kako je rekao, potencijalno "najvećom katastrofom u posljednjih 80 plus godina u smislu njenih razmjera i posljedica".