Svijet
0

Rijedak slučaj prijenosa virusa ptičije gripe među ljudima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mladi Kinez koji je umro od ptičije gripe u decembru prošle godine direktno je prenio virus H5N1 svom ocu, što je rijedak slučaj prijenosa virusa među ljudima, piše u najnovijem broju medicinskog časopisa "Lancet".

"U toj porodici potvrđen je višestruki slučaj zaraženosti veoma patogenim virusom H5N1 u centralnom dijelu Kine i mi vjerujemo da je rani dokumentirani slučaj prijenosa virusa (ptičije gripe) sa sina na oca dok se ovaj brinuo o bolesnom sinu u bolnici", piše u jednom od članaka britansko-američkog časopisa.

Kineski zvaničnici su ranije saopćili kako vjeruju da je 24-godišnji mladić koji je umro prošlog decembra zarazio svog 52-godišnjeg oca koji je preživio uzimajući lijek za gripu "Tamiflu" i "Rimantadin", kao i serum koji je eksperimentalno napravljen od krvi žene koja je primila vakcinu protiv H5N1 virusa, prenijela je agencija Reuters iz Washingtona.

Većina zaraženih ljudi s virusom ptičije gripe inficira se direktno od oboljele ptice ili živine, a u rijetkim slučajevima se desi da jedan čovjek zarazi drugog.

Reuters navodi da je tako nešto potvrđeno Indoneziji i prije dva mjeseca i između dva brata u Pakistanu.

Neki eksperti, međutim, misle da se u ovom slučaju možda radi o genetskoj osjetljivosti na virus H5N1.

Od 2003. godine registrirano 376 zaraženih virusom ptičije gripe, od kojih 238 je umrlo.