Svijet
0

Richardson: Sjeverna Koreja spremna za nuklearni sporazum

FENA
Guverner Novog Meksika Bill Richardson, koji se nalazi na čelu visoke američke delegacije u posjeti Sjevernoj Koreji, izjavio je da vjeruje da je Pjongjang spreman staviti tačku na svoj program nuklearnog naoružanja i poboljšati veze sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Prvi put vjerujem da žele da uđu u sporazum sa šest država i da žele bolje odnose sa SAD-om", rekao je Richardson i dodao da sjevernokorejska strana zna da je uvjet za to "nuklearno razoružanje".

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje Kim Kje Gvan, koji se sastao s američkom delegacijom, izjavio je da će njegova vlada pozvati inspektore Ujedinjenih naroda u zemlju, odmah pošto 25 miliona američkih dolara sredstava Sjeverne Koreje, zamrznutih u banci u Makau, bude prebačeno Pjongjangu.

Kim je također ukazao na nemogućnost potpunog gašenja glavnog nuklearnog reaktora u Jongbjonu do subote, kako je precizirano u sporazumu o nuklearnom razoružanju koji je Sjeverna Koreja potpisala 13. februara, s obzirom da je riječ o izuzetno kratkom vremenskom roku.

Vlasti Sjeverne Koreje odbile su da učine napredak na polju nuklearnog razoružanja zbog odgađanja prebacivanja 25 miliona dolara, koje su vlasti u Makau zamrzle u jednoj banci, pošto su je SAD stavile na crnu listu zbog navodnog pomaganja Pjongjangu u pranju novca.

Do posjete američke delegacije došlo je na poziv Sjeverne Koreje, nekoliko dana prije isteka roka datog toj zemlji da učini prve korake u okviru dogovorenog sporazuma, navele su agencije.