Svijet
0

Richard Medić: Najbolje privlači pozornost stvaranje mogućnosti za slučajnu smrt

FENA
Richard Medić, državljanin BiH rođen u Australiji i bivši glasnogovornik OESS-a u Mostaru uhićen je jučer ispred zgrade Berlaymont u Bruxellesu zbog sumnje kako na zgradi planira izvjesiti plakat veličine 60 četvornih metara s natpisom "Subsidiarity is a word".

U nazočnosti europskih medijskih kuća, Medića su uhitile specijalne snage belgijske policije prije nego je uspio objesiti transparent. Belgijska policija ga je u pritvoru zadržala 7 sati.

U izjavi za FENU, Medić je kazao kako je Skupština europskih regija (AER) čiji je glasnogovornik, pokrenula jučer kampanju, odnosno pokret "Subsidijarnost jeste riječ" kojoj je svrha zahtjev uključivanja te riječi u svaki rječnik svakog jezika širom svijeta.

AER je jučer poslala prvi krug otvorenih pisama za 71 rječnik na 23 europska jezika koji nisu uvrstili tu riječ, a također je poslala pismo Microsoftu zahtijevajući uklanjanje "crvene valovite crte" koja se pojavljuje kada se riječ otkuca u nekim jezičnim verzijama MS Worda.

"Princip subsidijarnosti je stup socijalne, teološke i političke misli stoljećima i danas se spominje u pravnim statutima, državnim ustavima i međunarodnim ugovorima. Na primjer, predloženi Lisabonski ugovor Europske unije spominje riječ 'subsidijarnost' najmanje 30 puta.

Princip je također stup AER-ove vizije 'Europa od regija', Europa koja poštuje ideju upravljanja od dna prema vrhu i omogućava regionalnim vlastima donošenje odluka na osnovi jedinstvenih potreba njihovih građana. Prema nedavnoj anketi provedenoj širom Europe, 8 od 10 građana dijele tu viziju.

Prema tome, zamislite kako me iritira kada provjera pravopisa Microsoft Worda ne prepozna tu riječ kada je otkucam - uvijek ta valovita crvena crta. Ni rječnici nisu bolji, mnogi od njih ili ne obuhvaćaju tu riječ ili je obuhvaćaju ali s nepotpunom definicijom", kazao je Medić.

Po njegovim riječima, kako se nitko nije sjetio baviti se takvom apsurdnom situacijom, odlučio se poduzeti akciju.

"Jučer smo poslali otvorena pisma Microsoftu i rječnicima širom Europe. Dijelili smo razglednice po europskim institucijama u Strasbourgu i Bruxellesu, a čak smo pokrenuli i 'Subsidiarity is a word' skupinu na Facebooku.

Također, pokušao sam objesiti naš slogan na zgradu da se pobrinem kako bi ovaj projetk pridobio pozornost europskih institucija jer ne postoji bolji način da se privuče pozornost od stvaranja mogućnosti za slučajnu smrt!", kazao je Medić.

Inače, AER je organizacije koja predstavlja više od 260 regionalnih vlada iz šire Europe. Članice AER-a obuhvaćaju i većinu hrvatskih županija, županija u BiH, Republiku Srpsku i Vojvodinu.