{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Richard Goldstone odlikovan za svoj rad

F
21.10.2008. u 16:22
0
0
Richard Goldstone odlikovan za svoj rad
0
Richard Goldstone odlikovan za svoj rad
Richard Goldstone dobitnik je ovogodišnje MacArthur nagrade za doprinos međunarodnoj pravdi.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Goldstone je nekadašnji glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Ruandu. On je 1995. godine podigao prvu optužnicu protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, u kojoj ih obojicu tereti za genocid.

Nagrada će mu biti dodijeljena zbog njegovog doprinosa razvoju međunarodnog pravosuđa, odnosno učešća u osnivanju prvog međunarodnog suda za ratne zločine od suda u Nürnbergu nakon Drugog svjetskog rata, saopćio je BIRN - Justice Report.

Na mjesto glavnog tužioca u Haagu imenovan je 1994. godine. Prije toga je bio predsjedavajući komisije za istraživanje o javnom nasilju i zlostavljanju u Južnoj Africi, odakle i sam dolazi i gdje je također bio član Ustavnog suda.

Nagrada je novčana, te će Goldstoneu lično biti dodijeljeno 100.000 američkih dolara, i 500.000 dolara koje on može rasporediti neprofitnim organizacijama koje rade na promociji međunarodne pravde.

“Gospodin Goldstone je imao vodeći ulogu u izgradnji novog sistema međunarodnog pravosuđa”, stoji u obrazloženju nagrade. “On je Tribunalu dao moralni autoritet i legalni kredibilitet. Ova nagrada je u velikoj mjeri potvrda njegovom radu i kredibilitetu.”

“Velika je čast dobiti nagradu MacArthur jer je to organizacija koja je u svijetu poznata kao lider u promoviranju ljudskih prava i međunarodnog pravosuđa”, rekao je Richard Goldstone nakon što je obaviješten o nagradi.

Nagrada će mu biti uručena u maju 2009. godine u Haagu. Prije Goldstonea istu nagradu je primio generalni sekretar UN-a Kofi Annan, i to za njegov doprinos u formiranju Međunarodnog krivičnog suda.

Omerović otvorio MEDICOP

21.10.2008. u 17:00

"Mi plaćamo greške SAD-a"

21.10.2008. u 16:19
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: