Svijet
0

Richard Goldstone odlikovan za svoj rad

FENA
Richard Goldstone dobitnik je ovogodišnje MacArthur nagrade za doprinos međunarodnoj pravdi.

Goldstone je nekadašnji glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Ruandu. On je 1995. godine podigao prvu optužnicu protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, u kojoj ih obojicu tereti za genocid.

Nagrada će mu biti dodijeljena zbog njegovog doprinosa razvoju međunarodnog pravosuđa, odnosno učešća u osnivanju prvog međunarodnog suda za ratne zločine od suda u Nürnbergu nakon Drugog svjetskog rata, saopćio je BIRN - Justice Report.

Na mjesto glavnog tužioca u Haagu imenovan je 1994. godine. Prije toga je bio predsjedavajući komisije za istraživanje o javnom nasilju i zlostavljanju u Južnoj Africi, odakle i sam dolazi i gdje je također bio član Ustavnog suda.

Nagrada je novčana, te će Goldstoneu lično biti dodijeljeno 100.000 američkih dolara, i 500.000 dolara koje on može rasporediti neprofitnim organizacijama koje rade na promociji međunarodne pravde.

“Gospodin Goldstone je imao vodeći ulogu u izgradnji novog sistema međunarodnog pravosuđa”, stoji u obrazloženju nagrade. “On je Tribunalu dao moralni autoritet i legalni kredibilitet. Ova nagrada je u velikoj mjeri potvrda njegovom radu i kredibilitetu.”

“Velika je čast dobiti nagradu MacArthur jer je to organizacija koja je u svijetu poznata kao lider u promoviranju ljudskih prava i međunarodnog pravosuđa”, rekao je Richard Goldstone nakon što je obaviješten o nagradi.

Nagrada će mu biti uručena u maju 2009. godine u Haagu. Prije Goldstonea istu nagradu je primio generalni sekretar UN-a Kofi Annan, i to za njegov doprinos u formiranju Međunarodnog krivičnog suda.