Svijet
0

Rice želi jače sankcije Zimbabveu

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u ponedjeljak kako namjerava da se konsultira sa saveznicima SAD-a o pojačavanju međunarodnih sankcija Zimbabveu.

"Želim konsultacije s našim saveznicima, naročito s nekim od naših afričkih saveznika i s Britancima", izjavila je američka tajnica u intrevju agenciji AFP o eventualnim mjerama UN-a protiv režima predsjednika Roberta Mugabea kojeg smatraju krivim za epidemiju kolere u toj zemlji.

"Mislim da je uveliko vrijeme da međunarodna zajednica pojača sankcije protiv tog režima", dodala je ona. Mi smo zamrznuli imovinu, a sad se razmišlja o mogućnosti da te mjere budu internacionalizirane".

Rice je nedavno kritizirala Južnu Afriku koja i dalje zagovara pregovore o jedinstvenoj vladi u Zimbabveu, usprkos humanitarnoj i političkoj krizi u kojoj se nalazi ta zemlja.

"Ono što se događa u Zimbabveu je nezamislivo", kazala je Rice.

U epidemiji kolere je umrlo više od 1.000 ljudi, a više od 18.000 je oboljelo od augusta. Ako se ništa ne poduzme, moglo bi oboljeti 60.000 ljudi, procjenjuju međunarodne organizacije koje smatraju da polovini stanovništva prijeti glad zbog propadanja ekonomije.