Svijet
0

Rice uvodi mjere za kontrolu privatnih zaštitara u Iraku

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice u petak je naredila reviziju prakse osiguranja Ambasade SAD-a u Iraku te uvela mjere jačanja nadzora nad diplomatskim konvojima koje prate privatni zaštitari, nakon incidenta u kome su 16. septembra djelatnici firme Blackwater ubili 17 Iračana u Bagdadu.

Slijedom preporuka komisije koja je provela internu istragu Rice je naredila da agenti Ureda za diplomatsko osiguranje prate svaki konvoj, ugradnju videokamera u zaštitarska vozila, snimanje radijske komunikacije Ambasade s konvojima i poboljšanje koordinacije i komunikacije između konvoja i američke vojske, navodi se u saopćenju State Departmenta.

"Cilj tih odlučnih mjera je 'osigurati najbolje moguće upravljanje, izvještavanje i odgovornost'", kazao je glasnogovornik Stete Departmenta Sean McCormack na briefingu za novinare, prenosi Hina.

Agenti diplomatskog osiguranja do sada su pratili američke konvoje na "ad hoc" osnovi, a ubuduće će u njima biti najmanje jedan agent, dodao je McCormack.

Rice je naredila da konvoji budu u stalnoj vezi s najbližom taktičkom postrojbom američke vojske.

"U slučaju incidenta, pobošljat ćemo sposobnosti da prikupimo sve moguće informacije i točno utvrdimo šta se dogodilo. Želimo imati i punu povezanost, u oba smjera zapovjednog lanca, s vojskom koja djeluje u određenom području", kazao je McCormack.

Incident od 16. septembra u kome su zaštitari Blackwatera u Bagdadu ubili 17 iračkih civila doveo je do istrage FBI-a i saslušanja kongresnog odbora na nadzor vlade, na kome je State Department izložen kritikama zbog izostanka kontrole nad Blackwaterom. Navedeno je da su zaštitari Blackwatera, čijih oko 820 pripadnika osigurava američke diplomate u Iraku, od 2004. sudjelovali u gotovo 200 oružanih incidenata, od čege je 56 u ovoj godini, te da State Department nije spriječio niti istražio te incidente, iako je u njima i ranije bilo žrtava.

Kritizirano je i plaćanje velikih iznosa za zaštitu Blacwatera, više od 850 miliona dolara od 2004., uz naplatu 1.222 dolara za dan rada zaštitara, pet puta više od troškova vojne zaštite. U američkoj štampi su objavljeni i komentari o povezanosti unosnog angažmana Blackwatera u Iraku s velikim donacijama koje je uprava te firme dala Republikanskoj stranci.

Predstavnički dom Kongresa u četvrtak je prihvatio prijedlog zakona kojim se djelatnici Blackwatera i drugih privatnih američkih zaštitarskih firmi u Iraku podređuju jurisdikciji sudova u SAD-u.