Svijet
0

Rice u Sharm el-Sheikhu zbog mirovnih pregovora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Condoleezza Rice stigla je u subotu poslijepodne u Sharm el-Sheikh u Egiptu, na sjednicu Kvarteta koji treba da sasluša izvještaj izraelskih i palestinskih zvaničnika o razvoju mirovnog procesa.

Sjednica kvarteta, u kojem su SAD, Rusija, UN i EU, grupe koja je radila na posljednjem planu za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba, održat će se u nedjelju iako Washington smatra da je nemoguće postići mirovni sporazum u 2008. godini, kako je to predviđala konferencija u Annapolisu krajem 2007.

Više faktora je usporilo mirovni proces: izbor američkog predsjednika, ostavka izraelskog premijera Ehuda Olmerta zbog optužbi za korupciju, što je dovelo do prijevremenih izbora, i borba za vlast između glavnih palestinskih pokreta Hamasa i Fataha.

Kada je u četvrtak stigla u region, Condoleezza Rice je posjetila Izreal, Zapadnu obalu i Jordan. U subotu je imala bilateralni razgovor u Sharm el-Sheikhu s egipatskim ministrom vanjskih poslova Ahmedom Aboul Gheitom i s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, a u nedjelju će se održati proširena sjednica, u prisustvu generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona.