Svijet
0

Rice u Ramalahu nakon posjeta Bazilici Kristova rođenja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Condoleezza Rice stigla je u srijedu u Ramallah na Zapadnoj Obali gdje će razgovarati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, javljaju agencije.

Netom prije, Rice je, u okviru turneje po regiji, posjetila Baziliku Kristova rođenja u Batlehemu.

Bio je to, kako javlja dpa, prvi posjet Betlehemu jedne šefice američke diplomacije nakon posjete Madeleine Albright 1999. godine, ističe AFP. Rice je posjetila grčko pravoslavni dio bazilike, nakon čega će obići armenski i katolički dio. Rice, čiji su djed i otac bili prezbiterijanski pastori, vrlo je religiozna.

Tijekom razgledavanja bazilike, vani se okupilo nekoliko desetaka Palestinki, majki Palestinaca zatočenih u Izraelu koje traže njihovo oslobađanje. Osim posjete mjestu gdje je rođen Isus, Rice će se u Betlehemu sastati s članovima palestinske vlade i poslovnim ljudima.

Potom će otići u Ramallah na ponovni susret s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom nakon čega odlazi u Jeruzalem na susret s izraelskom ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni. Na kraju je očekuje večera s premijerom Ehudom Olmertom.

Reuters podsjeća da je Rice na Bliski istok doputovala u nedjelju s namjerom da se sastane sa što više čimbenika na palestinskoj i izraelskoj strani uoči međunarodne bliskoistočne mirovne konferencije zakazane za kraj studenog u SAD-u.

U Izraelu se već sastala s vođama svih glavnih političkih stranaka, od laburista do ultraortodoksne stranke Shass i ekstremno desne stranke Israel Beitenou. Nije zaobišla ni šefove tvrtki i vjerskih skupina.

Ovo je sedmi posjet Condoleezze Rice regiji od početka godine. Prate je iznimno stroge mjere sigurnosti zbog čega se žali da na Bliskom istoku ne može pobliže upoznati "civilno društvo".