Svijet
0

Rice u iznenadnoj posjeti Iraku

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice je iznenada posjetila Irak i zatražila od zajednica u toj zemlji da premoste međusobne razlike prije izbora planiranih za naredni mjesec.
Rice je avionom doputovala u sjeverni irački grad Mosul iz Bahreina, gdje je u petak ujutro započela bliskoistočnu turneju tokom koje bi trebala prisustvovati forumu koji bi raspravljao o napretku u kontroverznom američkom planu demokratizacije regije Bliskog istoka, javio je AP.

Također se očekuje da tokom turneje učini novi pokušaj na premošćavanju razlika između Izraela i Palestinaca i promovira demokratiju širom nemirnog regiona.

Rice će također posjetiti Saudijsku Arabiju, Izrael i palestinske teritorije na putu ka Pusanu u Južnoj Koreji, gdje će prisustvovati Azijsko-pacifičkom forumu o ekonomskoj saradnji (APEC).

Prva bliskoistočna turneja šefice američke diplomatije dolazi u osjetljivom trenutku, uz malo znakova napretka u izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima dva mjeseca nakon izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze.

Rice je, nastojeći da ojača položaj palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa uoči ključnih izbora, izjavila u četvrtak kako će izvršiti pritisak na Izrael da učni nove pomirljive geste u mirovnom procesu.

Ona je to izjavila novinarima dva mjeseca nakon izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze, koje dosada nije uspjelo postati katalizatorom mirovnih pregovora koje je Washington svojevremeno planirao.



Rice će "tražiti konkretna područja na kojima Izraelci i Palestinci mogu raditi zajedno kako bi riješili postojeća sporna pitanja među njima", izjavio je prošle sedmice njen portparol Sean McCormack.

Očekuje se da se Rice sastane s Abbasom na Zapadnoj obali u ponedjeljak, dan kasnije nego što je planirano, saopćile su Palestinske vlasti.

Amerikanci također nastoje osnažiti napore u svojoj kampanji širenja demokratskih ideala na širem području Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

Na dvodnevnom "Forumu za budućnost", koji bi se trebao otvoriti u Bahreinu tokom dana, Riceovoj će se pridružiti britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw te ministri vanjskih poslova i njihovi pomoćnici iz 36 zemalja.

Iran bojkotuje taj skup, koji je prvobitno trebao okupiti ministre vanjskih poslova s Bliskog istoka i Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja.

Teheran, koji je i dalje pod pritiskom Sjedinjenih Država i evropskih zemalja zbog svog nuklearnog programa, odbacio je američku inicijativu.



Na putu ka Bliskom istoku, Rice je izjavila u četvrtak kako je spremna da se zaustavi u Amanu ukoliko bi mogla pomoći nakon samoubilačkih bombaških napada u toj zemlji, koje je opisala kao "veliku tragediju".