|

Rice: Turska i SAD imaju interesa da zaustave PKK

Rice: Turska i SAD imaju interesa da zaustave PKK
0
F
FENA
18.12.2007. u 18:25
0
komentara
0

dijeljenja
Rice: Turska i SAD imaju interesa da zaustave PKK Foto: Reuters
Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u utorak u Bagdadu da Sjedinjene Države, Irak i Turska imaju interesa da zaustave kurdske separatističke borce Radničke partije Kurdistana (PKK), nakon turskog upada na sjever Iraka.
"SAD, Irak i Turska imaju zajednički interes da zaustave aktivnosti PKK-a, koje prijete da ugroze stabilnost na sjeveru zemlje, a koja u Turskoj ubija vojnike", rekla je Rice na konferenciji za štampu u Bagdadu održanoj zajedno s irčkim kolegom Hoshyjarom Zebarijem.

Radi se o prvom upadu turske vojske otkako je parlament odobrio u oktobru upade u Irak, kako bi razbili PKK-a, koju Ankara i Washington smatraju terorističkom organizacijom.

Upad je uslijedio nakon turskog zračnog i artiljerijskog bombardiranja u nedjelju iračkih sela u pograničnoj zoni u kojoj je, prema prokurdskoj agenciji Firat, ubijeno sedam osoba, među kojima dva civila. Turski Vrhovni štab je dobio taktičnu suglasnost od Amerikanaca da pokrene ovu akciju.

Šefica američke diplomatije je nešto ranije posjetila Kirkuk, na sjeveru Iraka, kako bi podržala napore na pomirenju u ovom naftnom regionu, koji Kurdi traže.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.