Svijet
0

Rice traži pomoć u zatvaranju Guantanama

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice zatražila je od zemalja čiji su državljani zatočenici u Guantanamu da pomognu SAD-u u zatvaranju toga pritvorskog centra. Rice je ponovila javno izraženu želju administracije Georgea W. Busha da zatvori logor.

Ona je, međutim, izjavila kjako se to ne smije učiniti po cijenu sigurnosti Amerikanaca ili ostalih naroda širom svijeta. Ona je izjavila za BBC kako bi te zemlje mogle dati garancije da "loši ljudi" zatočeni u Guntanamu neće predstavljati opasnost kada se nađu na slobodi.

Izjavila je da pritvorski centar drži opasne ljude koji su zarobljeni na bojnim poljima u Afganistanu i koji su kovali urote protiv prijestonica SAD-a, Evrope i jugoistočne Azije.

Dopisnik BBC-a iz Washingtona Jonathan Beale upitao je dr. Rice da li SAD planira zatvoriti pritvorski centar.

Ona je odgovorila: "Naravno da bismo voljeli vidjeti Guantanamo zatvoren - samo je problem šta da se radi s lošim ljudima koji su tamo?"

"Šta da radimo s njima? Da ih pustimo među one koji u njih uopće ne sumnjaju? Ne mislim tako", kazala je.

"Jedna od stvari koje će nam mnogo pomoći u raspravama s državama čiji su oni građani jeste da ih neke od tih zemalja vrate sebi i ograniče ih na način da više ne predstavljaju opasnost po društvo. Stoga nam je potrebna pomoć da zatvorimo Guantanamo", izjavila je Rice.

"Mi bismo, naravno, to voljeli, ali ne po cijenu sigurnosti Amerikanaca i građana ostalih zemalja", dodala je.

Oko 300 zatvorenika još je u zatvoru u Guantanamu, koji je uspostavljen u američkoj pomorskoj bazi na Kubi početkom 2002. nakon invazije na Afganistan.