Svijet
0

Rice traži od ElBaradeija da se ne miješa u diplomatiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Condoleezza Rice oštro je ukorila u utorak generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohammeda ElBaradeija, naredivši mu da se ne miješa u diplomatiju.

Na pitanje novinara, u avionu kojim je letjela za Bliski Istok, o nedavnim kritikama direktora IAEA-e protiv onih koji mašu prijetnjama o novom ratu, kako bi primorali Teheran da odustane od svog nuklearnog programa, šefica američke diplomatije se naljutila.

"Dozvolite mi da kažem da rad IAEA-e nije da se miješa u diplomatiju", rekla je Rice prilikom slijetanja u Shannonu, u Irskoj.

Ona je podsjetila da je ElBaradei, koji je 2005. dobio Nobelovu nagradu za mir, radio pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

"IAEA je tehnička organizacija koja ima svoj savjet guvernera, čija je članica i SAD", naglasila je ona. "Uloga IAEA-e jeste da obavlja inspekcije, da izvještava o aktivnostima i da prati provedbu raznih sporazuma koje su države potpisale", nastavila je ona.

ElBaradei je optužio u ponedjeljak u Beču izglede za novu vojnu opciju protiv Irana. "Uvijek se moramo sjetiti da se upotreba sile može predvidjeti samo kada su sve ostale opcije iscrpljene. Ne vjerujem uopće da smo dotle stigli", ocijenio je on.