Svijet
0

Rice traži da Izrael ne potkopava palestinske snage sigurnosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Condoleezza Rice jučer je zatražila da Izrael ne narušava utjecaj palestinskih snaga sigurnosti dok se one razmještaju na Zapadnoj obali i najavila da će tokom posjete Izraelu postaviti pitanje ispunjavaju li se obećanja o uklanjanja izraelskih cestovnih blokada.

Govoreći novinarima na početku svog dvodnevne posjete Bliskom istoku koji za cilj ima ubrzati izraelsko-palestinske mirovne pregovore, Rice je rekla da planira ispitati je li Izrael poduzeo korake u smjeru olakšavanja života Palestinaca.

Rice također planira procijeniti u kojoj su mjeri Palestinci ispoštovali svoje obaveze koje predviđaju i poduzimanje oštrih mjera protiv militanata koji napadaju Izrael.

Sigurnosne snage palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u subotu su se počele raspoređivati u gradu Jeninu na Zapadnoj obali u okviru kampanje uspostave zakona i reda koja treba pokazati da Abasova vlada postavlja temelje za uspostavu palestinske države.

Palestinski dužnosnici dugo vremena su se žalili da Izrael potkopava njihove snage napadima u područjima gdje one pokušavaju preuzeti odgovornost za sigurnost.

Tokom boravka na palestinskim područjima i u Izraelu kamo je doputovala u subotu navečer, Rice se planira odvojeno susresti s Abasom i izraelskim premijerom Ehudom Olmertom.

Rice također planira trilateralne sastanke sa glavnim mirovnim pregovaračima, izraelskom ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni i palestinskim Ahmedom Kureijem te palestinskim premijerom Salamom Fajadom i izraelskim ministrom odbrane Ehudom Barakom.

Rice je rekla da će glavni dio razgovora biti posvećen procjeni "ostvarenog napretka u pogledu stanja na terenu i poboljšanja života palestinskog naroda".

Nakon njezine posljednje posjete krajem marta Izrael je najavio planove za uklanjanje 61 cestovne prepreke i blokade na okupiranoj Zapadnoj obali, ali je UN-ovom provjerom utvrđeno da ih uklonjeno samo 44 te da je većina bila od male ili nikakve važnosti.