Svijet
0

Rice sumnja u obaveze Sjeverne Koreje

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice izrazila je u subotu svoje sumnje u odlučnost prve ličnosti Sjeverne Koreje Kim Jong-ila da ispoštuje svoje obaveze.

"Ne znam da li je Kim Jong-il rekao ili ne jednu takvu stvar", rekla je ona novinarima u avionu kojim je letjela iz Pekinga za Moskvu.

Sjevernokorejski predsjednik je izjavio u četvrtak specijalnom izaslaniku Kine Tang Jiaxuanu da neće pristupiti drugoj nuklearnoj probi, nakon one od 9. oktobra, izvjestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

"U detaljnom brifingu o razgovorima s Pjongjangom, Kinezi mi nisu ništa rekli o isprikama Sjeverne Koreje zbog prve nuklearne probe", naglasila je ona.

"Kineski dužnosnik mi nije rekao da Kim Jong-il žali zbog prve probe", dodala je ona.

Ove riječi bacaju sjenku na njenu turneju po Aziji, čiji je cilj da poveže zemlje regiona, počevši od Kine, da se zauzmu za striktnu provedbu sankcija odlučenih u Vijeći sigurnosti protiv Pjongjanga.

Kina je u petak ocijenila pozitivnom svoju službenu misiju u Sjevernoj Koreji, koja bi, navodno, mogla odustati od druge nuklearne probe. Condoleezza Rice je u Pekingu minimizirala značaj te izjave.

U Moskvi će Rice ponovo zatražiti striktnu provedbu sankcija, bez obzira što je Rusija jedna od rijetkih zemalja koja održava odnose s režimom Pjongjanga.

Rusko -američke tenzije bi trebalo također da budu na dnevnom redu, jer američki zakon predviđa sankcije protiv onih zemalja koje surađuju na iranskom nuklearnom programu, što očito cilja Rusiju. Njeno priključenje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji je još uvijek pod upitnikom jer se čeka zeleno svjetlo Washingtona.