{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rice: Srbija i Kosovo više nikada neće biti zajedno

F
FENA
12.12.2007. u 20:51
0
0
Rice: Srbija i Kosovo više nikada neće biti zajedno
0
Rice: Srbija i Kosovo više nikada neće biti zajedno
Foto: AP
Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da bi nastavak pregovora o budućem statusu Kosova između Beograda i Prištine bio "besmislen" i ponovo podržala plan Marttija Ahtisaarija o nadziranoj nezavisnosti pokrajine.
Rice je u intervjuu koji je u srijedu objavio najtiražniji američki dnevnik "USA Today" izrazila nadu da je i Rusija privržena stabilnosti i konstruktivnosti na Balkanu, dodajući da je tokom nedavnih razgovora sa čelnicima Evropske unije ohrabrivala evropske lidere da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se Srbiji otvorile evropske perspektive.

"I Kosovo i Srbija treba da nastave put ka budućnosti, odvojenih ali srodnih budućnosti. Način da se to uradi jeste da se Srbiji otvori snažna evropska perspektiva. Ohrabrivala sam naše evropske saveznike da učine sve što mogu kako bi ohrabrili tu perspektivu", rekla je Rice.

Šefica američke diplomatije je još jednom podržala način rješenja kosovskog statusa koji je predložio Ahtisaari, a koji predviđa međunarodno nadgledanu nezavisnosti, uz raspoređivanje civilne i sigurnosne misije EU-a i niz mjera koje garantiraju poštovanje prava manjinskih zajednica.

"Srbija i Kosovo više nikada neće biti zajedno. I ako se ne suočite s tom realnošću, posijat ćete sjeme značajnog nezadovoljstva i značajne nestabilnosti", rekla je Rice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: