Svijet
0

Rice: Sirijsko miješanje u Libanu se neće tolerirati

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Condoleezza Rice pozvala je u nedjelju međunarodnu zajedinicu da pošalje "jasnu poruku" Siriji, da se ne bi smjela dalje miješati u unutarnje stvari Libana "jer se to neće tolerirati".

Na pitanje o neuspjehu napora generalnog sekretara Arapske lige Amra Musse u pokretanju međulibanskog dijaloga, Rice je osudila "manevre zastrašivanja" Sirije u Libanu, podsjećajući na rezolucije UN-a 1559 i 1701 Vijeća sigurnosti UN-a, kojima se traži da prestanu vanjska miješanja.

"Siriji treba poslati jasnu poruku prema kojoj se to neće tolerirati", rekla je ona novinarima u avionu kojim je letjela za Pariz, gdje će učestvovati u radu konferencije o Darfuru.

"Svi oni koji govore sa Sirijom moraju joj uputiti jasnu poruku", dodala je ona.

Na pitanje o eventualnom susretu sa sirijskim ministrom vanjskih poslova, Rice je, kojoj često prigovaraju da dovoljno ne razgovara sa svojim protivnicima, odgovorila "to nije sada predviđeno".

Generalni sekretar Arapske lige priznao je u petak u Bejrutu, nakon četverodnevnog posredovanja u libanskom glavnom gradu, da nije dobio suglasnost o pokretanju međulibanskog dijaloga te da se tu nameću Sirija i Iran.