Svijet
0

Rice se u Tokiju sastala s Olmertom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Condoleezza Rice u četvrtak se u Tokiju sastala s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i pozvala Izrael da nastavi bliskoistočni mirovni proces te izrazila zabrinutost zbog napada na palestinske civile u pojasu Gaze u srijedu, javljaju agencije.

Olmert je na pres-konferenciji nakon susreta istaknuo da njegova zemlja neće odustati od mirovnih pregovora s Palestincima, ali je i upozorio teroriste da će morati platiti visoku cijenu nastave li raketirati Izrael, javlja France Presse.

"Objasnio sam državnoj tajnici da nećemo prekinuti našu borbu" protiv raketnih napada, rekao je Olmert novinarima.

Zbog izraelsko-palestinskih sukoba duž granice Gaze javlja se strah od mogućnosti izbijanja općeg sukoba.

Na pitanje je li upozorila Olmerta da Izrael ne koristi nerazmjernu silu u reakcijama na raketne napade iz Gaze, Rice je rekla novinarima: "Mislim da to nije dobar način rješavanja problema. Problem je u napadima - raketni napadi moraju prestati."

Američka državna tajnica ponovila je Olmertu da je SAD zabrinut zbog humanitarne situacije u Gazi.

"Zabrinuta sam zbog humanitarne situacije u kojoj su se našli nedužni ljudi u Gazi. Moramo se sjetiti da su aktivnosti Hamasa odgovorne za ono što se događa u Gazi... Ali, naravno, zabrinuti smo zbog patnje nedužnih i humanitarne situacije", rekla je nakon jednosatnog susreta s Olmertom.

Rice se u četvrtak vratila iz Tokija kući, a već u ponedjeljak trebala bi iz Washingtona otputovati na Bliski istok kako bi se sastala s palestinskim i izraelskim čelnicima.

Japanski premijer Yasuo Fukuda izrazio je spremnost svoje vlade da podtži bliskoistočni mirovni proces, a glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je ubistvo izraelskog studenta, ali je ujedno pozvao Izrael da "pokaže maksimalnu suzdržanost" u svojim protunapadima na Palestince "kako ne bi ginuli civili".