Svijet
0

Rice: SCG nije ispunila obaveze prema ICTY-u

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice nije dala certifikaciju vladi Srbije i Crne Gore da sarađuje s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu i pozvala je Beograd da ispuni svoje međunarodne obaveze.

Nakon ove odluke vlada Srbije neće dobiti, kako je saopćio State Department, sedam miliona dolara američke pomoći koja je bila predviđena za 2006. godinu.

Naglašava se da će biti nastavljena humanitarna pomoć srpskom narodu kao i pomoć za jačanje demokratije onima koji se nastoje osloboditi prošlosti i okrenuti budućnosti.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormak kazao je da je nakon juna 2005. godine izostala suštinska saradnja SCG s ICTY-em.

Istovremeno se naglašava da SAD želi ojačati odnose sa Srbijom i pomoći joj da u potpunosti bude uspješna, sigurna i demokratska nacija integrirana u euroatlantske strukture. Srbija mora ispuniti svoje međunarodne obaveze, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

On je pozvao Beograd da u potpunosti sarađuje s ICTY-em, uključujući hapšenje i izručenje Ratka Mladića kako bi se suočio s pravdom.

Condoleezza Rice je izrazila spremnost da preispita svoju odluku ako vlada Srbije i Crne Gore ubuduće demonstrira saradnju s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.