Svijet
0

Rice: SAD mogu povući značajni broj vojnika iz Iraka u ovoj godini

FENA
Ponavljajući izjave vojnih zapovjednika, američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u nedjelju kako bi Sjedinjene Države mogle povući značajan broj trupa iz Iraka u ovoj godini ukoliko iračke snage budu u stanju da preuzmu veću kontrolu nad sigurnošću zemlje.

"Mislim kako je potpuno moguće da vidimo značajno smanjenje američkih snaga tokom godine, sve to zavisi od događanja na terenu", izjavila je šefica američke diplomatije.

Prošle je sedmice ministar odbrane Donald Rumsfeld, međutim, odbio prognozirati kada će američke snage napustiti Irak. Predsjednik Bush je izjavio da će tu odluku donijeti idući američki predsjednik i buduća iračka vlada.

"Obim snaga u Iraku zavisit će od uvjeta na terenu i preporuka komandanata", izjavio je Rumsfeld novinarima u Pentagonu. Kazao je kako još nije dobio preporuku od generala Georgea Caseya, vodećeg američkog zapovjednika u Iraku, o tome da li da i kada da smanji obim snaga.

U Iraku je trenutno oko 133.000 američkih vojnika. Vojni zvaničnici izrazili su nadu da bi ta brojka mogla pasti ispod 100.000 do kraja godine.

Rice je, gostujući u programu TV mreže NBC "Meet The Press", primjetila kako je Casey govorio o značajnom smanjenju američkih snaga tokom ove godine.

"A to značajno smanjenje je zbog toga što iračke snage preuzimaju sve više teritorije". izjavila je Rice, prenosi AP.