Svijet
0

Rice: Proturaketni štit u Evropi je odbrana od napada Irana

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u srijedu u Berlinu da projekt američkog proturaketnog štita u Evropi ima za cilj da se zaštite od prijetnji koje dolaze iz Irana.

"Prijetnje od iranskih raketa se pojačavaju i nama je potrebno da se za to pobrinemo", rekla je Rice na zajedničkoj konferenciji za štampu sa šefom njemačke diplomatije.

"Prvi raketni sistemi su tu kao odgovor na prijetnje povezane u kontekstu prijetnji nakon 11. septembra", dodala je ona.

"Ko god se razumije u to reći će vam da svi ti projekti proturaketnih štitova, instaliranih u Poljskoj i Republici Češkoj, ne mogu, ni u kojem slučaju, predstavljati prijetnju za Rusiju", rekla je Rice, javio je AFP.

Na konferenciji o sigurnosti u Minhenu 10. februara, ruski predsjednik Vladimir Putin je izrazio protivljenje za postavljanje baza za proturaketnu odbranu. On je optužio SAD da "prelazi svoje granice u svim domenima" te da predstavljaju element destabiliziranja u svijetu.

SAD su se već opremile mrežom satelita za uzbunu, radarima detektorima kao i raketama na Aljasci i u Kaliforniji, želeći kompletirati svoje odbrambene sisteme kako bi odgovorili na eventualne napade "država poput Irana i Sjeverne Koreje", raspoređujući dodatne sisteme u Evropi, čiji troškovi iznose oko 1,6 milijardi dolara.