Svijet
0

Rice pozvala na strpljenje prema Iraku

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice pozvala je u srijedu u Džakarti na strpljenje dok Iračani nastoje prevazići političke razlike.

"Mislim da je vrijeme da prekinemo pričati kako Iračani srljaju u građanski rat. To nije ono što žele", poručila je Rice u srijedu u govoru pred indonezijskim studentima vanjske politike i vladinim zvaničnicima, javio je AP.

Član indonezijskog parlamenta upitao je Riceovu kada Sjedinjene Države namjeravaju povući svoje snage iz Iraka, koji je poput Indonezije većinski muslimanska zemlja.

Rice je zaključila dvodnevnu posjetu Indoneziji pohvalom toj zemlji zbog njenog bezbolnog prelaska s autoritarne vladavine na demokratiju.

"Što duže ostanete, to će više biti situacija kakvu danas vidimo", kazao je parlamentarac Riceovoj, misleći na nedavni val sektaškog nasilja u Iraku.

"Ja vjerujem da će oni oformiti vladu nacionalnog jedinstva", kazala je Rice.

"Kada se ta vlada oformi i bude dovoljno iračkih snaga sigurnosti da brane zemlju, možete biti sigurni da ćemo biti više nego zadovoljni da se dignemo i prepustimo to Iračanima", dodala je.

Rice je optužila "strane teroriste" za poticanje nasilja u Iraku i izjavila kako svijet treba biti strpljiv prema Iraku i uvjeren da će Iračani uspjeti.

"To je teško, nemojte uopšte sumnjati u to. To su ljudi koji su rješavali većinu svojih razlika najvećim dijelom svoje egzistencije putem sile ili represije. Oni sada pokušavaju prevazići međusobne razlike okupljanjem raznih sektaških grupa na osnovi kompromisa i politike. To je veoma teško postići", izjavila je Rice.