SAD
0

Rice potvrdila promjenu politike SAD-a prema Iranu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Condoleezza Rice potvrdila je u petak da su Sjedinjene Države promijenile pristup o iranskome nuklearnome pitanju odlučivši da na razgovore u Ženevu pošalju svoga izaslanika.

"Sjedinjene Države nemaju stalnog neprijatelja", rekla je Rice, odgovarajući na pitanje novinara o neočekivanoj odluci da se na razgovore u Ženevu pošalje treća ličnost njenog ministarstva William Burns, javio je AFP.

"Očekujemo da poruka koju šaljemo, s učešćem u tim razgovorima, znači da u cjelosti podržavamo put koji bi mogao izabrati Iran da poboljša svoje odnose s međunarodnom zajednicom, to je poruka koju podržavaju Amerikanci", dodala je ona.

"Vrlo jasno smo rekli da svaka zemlja može promijeniti svoj stav", precizirala je ona.

"Odluka da se pošalje podsekretar State Departementa William Burns potvrda je politike koju vodimo s našim evropskim saveznicima već određeno vrijeme", rekla je Rice.

Prisustvo treće ličnosti State Departementa Williama Burnsa u razgovorima između šefa diplomatije Evropske unije Javiera Solane, diplomata Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Kine i Rusije s iranskim pregovaračem Saidom Jalilijem u Ženevi, predstavlja veliki preokret Washingtona, koji je dosad uslovljavao svaki direktan pregovor s Teheranom prekidom aktivnosti na obogaćivanju urana.