Svijet
0

Rice: Pakistan mora organizirati izbore

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Condoleezza Rice u ponedjeljak je tokom boravka u Ramallahu pozvala pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa da odustane od vanrednog stanja i organizira izbore.

"Smatramo da je najbolje za Pakistan da se vrati na put ustavnosti i zatim organizira izbore. Istina je, također, da je predsjednik Musharraf izrazio spremnost da odustane od svoje uniforme, i to bi predstavljalo važan potez", izjavila je Condoleezza Rice na konferenciji za štampu.

"Budući da je bilo toliko događaja posljednjih godina, bilo bi dobro da Pakistan pokrene demokratsku proceduru. Bili bismo razočarani ako ne bude tako", kazala je ona, prenio je AFP.

U Pakistanu je od uvođenja vanrednog stanja u subotu uhapšeno ili stavljeno u kućni pritvor oko 1.500 ljudi, među kojima su advokati, suci, zvaničnici i aktivisti političkih stranaka, doznaje se u ponedjeljak iz policijskih izvora.

Obrazlažući odluku o uvođenju vanrednog stanja, predsjednik Musharraf je rekao da je u Pakistanu kriza dostigla najvišu tačku, a suci su krivi za miješanje u rad vlade i slabljenje borbe protiv terorizma.

Vanredno stanje je uvedeno odmah nakon rasprave u pakistanskom vrhovnom sudu kada se raspravljalo o tome je li njegov reizbor na mjesto šefa države legalan.

Od uvođenja izvanrednog stanja većina privatnih TV i radiostanica ne emitira program, policija i vojska je na ulicama, a protalibanski ekstremisti preuzeli su kontrolu nad tri područja na sjeverozapadu zemlje, u blizini granice s Afganistanom.