{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rice ostaje odlučna o Iranu i Kosovu

F
6.12.2007. u 20:50
0
0
Rice ostaje odlučna o Iranu i Kosovu
0
Rice ostaje odlučna o Iranu i Kosovu
Američka državna tajnica Condoleezza Rice ponovo se u četvrtak izjasnila za oštrije sankcije protiv Irana, kao i za nezavisnost Kosova, argumentirajući da očekuje oštre rasprave u petak na sastanku NATO - Rusija.
Na sjednici Vijeća NATO - Rusija u Bruxellesu, Rice će se u petak naći licem u lice s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim prvi put nakon što su u ponedjeljak američke obavještajne službe objavile da je 2003. prekinut iranski vojni nuklearni program.

Rusija je, kao i Kina, ocijenila u srijedu da ova konstatacija čini manje korisnom treću seriju sankcija UN-a protiv Teherana, za koje se jako zalaže Washington.

"Ne vidim u čemu to ovaj izvještaj može promijeniti naš politički pravac", rekla je američka državna tajnica u avionu kojim je letjela za Bruxelles.

Izvještaj američke obavještajne službe procjenjuje da bi Iran mogao biti u stanjui da proizvede "bombu" oko 2015.

Američki predsjednik Bush je već izjavio da ovaj izvještaj "ni u čemu ne mijenja" njegovu politiku te da međunarodna zajednica mora pojačati pritiske na Islamsku Republiku.

Evropska unija je objavila u utorak da će ona nastaviti da traži od Irana da prekine svoj program obogaćivaja urana.

Što se tiče Kosova, glavni predmet razdora s Moskvom, Rice je ponovila podršku SAD-a ka rješenju utemeljenom na "nezavisnosti Kosova pod međunarodnom kontrolom".

"Logika Ahtisaarijevog plana treba biti provedena", rekla je Rice.

Specijalni izaslanik UN-a za Kosovo Finac Martti Ahtisaari je početkom 2007. predočio plan kojim se predviđa nezavisnost ove teritorije pod nadzorom međunarodne zajednice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: