Svijet
0

Rice opravdala kašnjenje na onesposobljavanju nuklearnog programa

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u četvrtak da će Sjeverna Koreja možda probiti rok od 31. decembra određen za onesposobljavanje svog vojnog nuklearnog programa, ali samo iz tehničkih razloga.

"Zatraženi napor da sve to bude urađeno do kraja godine je monumentalna stvar, sada, da li će to biti 31. decembra ili ne, to me uopće ne brine", rekla je Rice u avionu kojim je iz Adis Abebe letjela za Bruxelles, gdje u petak treba da prisustvuje ministarskom sastanku NATO-a.

"Stvari su na dobrom putu, onesposobljavanje programa je stvar reda čisto tehničke prirode. To nije nešto što se može ishitreno uraditi", dodala je ona novinarima.

Šefica američke diplomatije je precizirala da se nove ekipe eksperata očekuju ove sedmice u Sjevernoj Koreji.

"Nadam se da će to biti učinjeno" do kraja godine, naglasila je ona, nakon telefonskog poziva specijalnog američkog izaslanika Christophera Hilla o tom pitanju. Međutim, svi smatraju da se suradnja dobro odvija", dodala je ona.

Prema sporazumu zaključenom u februaru između šest zemalja pregovarača, Sjeverna Koreja treba da zatvori svoj kompleks za proizvodnju plutona i zatvori sve svoje programe i nuklearnu opremu do kraja 2007. U zamjenu, ova zemlja može dobiti od 50.000 do 950.000 tona nafte, zavisno od stepena onesposobljavanja njenih atomskih postrojenja.