Svijet
0

Rice: Odnosi SAD-a i Rusije komplicirani

FENA
Američka državna tajnica Condoleezze Rice ocijenila je, uoči razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, da se odnosi dviju država nalaze u "kompliciranom periodu".

Državna tajnica Rice će se 15. maja u Moskvi sastati s ministrom Lavrovim kako bi nastavili pregovore o nizu otvorenih pitanja u odnosima dviju država, uključujući raspoređivanje američkog proturaketnog sistema u istočnoj Evropi, kao i očigledno neslaganje oko rješavanja statusa Kosova.

"Odnosi su, kao i u svim odnosima, komplicirani", rekla je Rice pred Komitetom za vanjske poslove Senata. Po Riceovoj, "širom svijeta, u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, postoji zabrinutost zbog unutrašnjeg kursa koji je Rusija zauzela proteklih godina. Koncentracija moći u Kremlju je zabrinjavajuća", rekla je Rice.

Zabrinutost Washingtona odnosi se, između ostalog, i na odnos ruskih vlasti prema opoziciji, odnosno prilično brutalnom načinu na koji su prošlog mjeseca rastjerane demonstracije u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Također, Rice će, kako se očekuje pokušati rastjerati sumnje ruskih zvaničnika u motive američkog insistiranja na razmještanju raketa "presretača" u Poljskoj i Češkoj Republici, kao i odnosa administracije u Washingtonu prema nekadašnjim sovjetskim republikama Gruziji i Ukrajini.

"Pokušali smo da ubijedimo Ruse da razvoj demokratija na njihovim granicama, bilo u Gruziji ili Ukrajini, ne predstavlja problem, te da mi imamo dobre odnose sa tim državama što će se i nastaviti", rekla je Rice.

Očekuje se da Rice, tokom boravka u Moskvi, zatraži dodatna objašnjenja optužbi koje je na račun SAD-a u februaru u Muenchenu iznio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Predsjednik Putin je tada direktno optužio zvanični Washington za pokušaj stvaranja unipolarnog svijeta i nametanje sopstvene volje.

Rice je, međutim, istakla da Rusija i SAD dobro sarađuju na pitanjima vezanim za nuklearne programe Irana i Sjeverne Koreje, ali da su oko ostalih "odnosi komplicirani".