Svijet
0

Rice: Odlazak Musharrafa s vrha oružanih snaga dobar početak

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Condoleezza Rice ocijenila je u srijedu na televizijskom kanalu NBC da je odlazak pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa s vrha oružanih snaga zemlje dobar početak, ali da još treba da ukine vanredno stanje.

"To je dobar početak, dobra prva etapa u obavezama predsjednika Musharrafa u svom obećanju da ostavi uniformu", rekla je ona na američkom kanalu.

"Međutim, odluka o ukidanju vanrednog stanja mora biti donesena sada kako bi se održali slobodni i pravedni izbori", dodala je ona.

"Izuzetno je važno da Pakistan nastavi svoj put demokratije, put koji je sam predsjednik Musharraf pomogao i doprinio, uz slobodu štampe i civilnog društva", rekla je Rice na kanalu NBC.

"Danas je Musharraf ispunio važan zadatak. Nastavljamo da podstičemo pakistansku vladu da ukine vanredno stanje i da se vrati na put demokratije", rekla je i glasnogovornica Bijele kuće Cynthia Bergman.

Pakistanski predsjednik je u srijedu napustio dužnost zapovjednika oružanih snaga i generalu Ashfaqu Kiyaniju predao dužnost prije nego u četvrtak položi zakletvu "civilnog predsjednika", osam godina nakon vojnog puča.

Američka administracija, glavni donator pakistanske vlade, saveznik u "ratu protiv terorizma", vrši pritisak na Musharrafa da ukine vanredno stanje i oslobodi sve osobe zatvorene uvođenjem vanrednog stanja 3. novembra.