Svijet
0

Rice odbija da nagađa ko će biti ruski predsjednik

FENA
Američki državni sekretar Condoleezza Rice odbila je danas da prognozira ko bi mogao biti budući predsjednik ili premijer Rusije, poslije parlamentarnih i predsjedničkih izbora u decembru ove i martu 2008. godine.

"Ne vidim smisla da se pridružujem ljudima koji špekulišu o ruskoj unutrašnjoj politici, o tome ko će biti predsjednik i premijer, kako u Sjedinjenim Američkim Državama, tako i u Rusiji", rekla je jučer sekretar Rice na konferenciji za novinare u Moskvi.

Condoleezza Rice se i prilikom ove posjete Rusiji srela sa prvim zamenikom ruskog premijera Sergejom Ivanovom, koji se u medijima pominje kao ozbiljan kandidat na predsjedničkim izborima u Rusiji. Poslije susreta izdato je šturo saopćenje da je susretu prisustvovao i američki ministar odbrane Robert Gates i da su "razmotrene perspektive razvoja bilateralnih odnosa i aktuelna međunarodna pitanja".

Rice se i prilikom boravka u Moskvi sredinom maja ove godine srela sa bivšim dugogodišnjim ministrom odbrane Ivanovom, sa kojim se dugo poznaje, a analitičari su taj susret stavili u kontekst izbora za predsjednika Rusije, na kojima aktuelni predsjednik Vladimir Putin ne može po Ustavu da se kandidira jer završava drugi uzastopni mandat. Američki državni sekretar najavila je da će u kontaktima u Moskvi pokretatiti pitanje poštovanja ljudskih prava i stanja demokratije u Rusiji, kao i da će se danas sresti sa predstavnicima ovdašnjeg civilnog društva, prenosi Tanjug.

"Moje otvorene izjave o stanju demokratije u Rusiji prilično su dobro poznate. Susrest ću se i sa predstavnicima civilnog društva, gde ću nastaviti razmatranje tih pitanja. Pokretala sam i pokretat ću tu temu na različitim susretima sa ruskim kolegama", rekla je Rice.