{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rice odbija da nagađa ko će biti ruski predsjednik

F
13.10.2007. u 14:59
0
0
Rice odbija da nagađa ko će biti ruski predsjednik
0
Rice odbija da nagađa ko će biti ruski predsjednik
Američki državni sekretar Condoleezza Rice odbila je danas da prognozira ko bi mogao biti budući predsjednik ili premijer Rusije, poslije parlamentarnih i predsjedničkih izbora u decembru ove i martu 2008. godine.
"Ne vidim smisla da se pridružujem ljudima koji špekulišu o ruskoj unutrašnjoj politici, o tome ko će biti predsjednik i premijer, kako u Sjedinjenim Američkim Državama, tako i u Rusiji", rekla je jučer sekretar Rice na konferenciji za novinare u Moskvi.

Condoleezza Rice se i prilikom ove posjete Rusiji srela sa prvim zamenikom ruskog premijera Sergejom Ivanovom, koji se u medijima pominje kao ozbiljan kandidat na predsjedničkim izborima u Rusiji. Poslije susreta izdato je šturo saopćenje da je susretu prisustvovao i američki ministar odbrane Robert Gates i da su "razmotrene perspektive razvoja bilateralnih odnosa i aktuelna međunarodna pitanja".

Rice se i prilikom boravka u Moskvi sredinom maja ove godine srela sa bivšim dugogodišnjim ministrom odbrane Ivanovom, sa kojim se dugo poznaje, a analitičari su taj susret stavili u kontekst izbora za predsjednika Rusije, na kojima aktuelni predsjednik Vladimir Putin ne može po Ustavu da se kandidira jer završava drugi uzastopni mandat. Američki državni sekretar najavila je da će u kontaktima u Moskvi pokretatiti pitanje poštovanja ljudskih prava i stanja demokratije u Rusiji, kao i da će se danas sresti sa predstavnicima ovdašnjeg civilnog društva, prenosi Tanjug.

"Moje otvorene izjave o stanju demokratije u Rusiji prilično su dobro poznate. Susrest ću se i sa predstavnicima civilnog društva, gde ću nastaviti razmatranje tih pitanja. Pokretala sam i pokretat ću tu temu na različitim susretima sa ruskim kolegama", rekla je Rice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: