Svijet
0

Rice odbacila mogućnost intervencije protiv Sjeverne Koreje

FENA
Američka državna tajnica Condoleezze Rice jasno je odbacila mogućnost da Amerika upotrijebi silu kako bi riješila nuklearnu krizu nastalu nakon što je Sjeverna Koreja, prije dvije sedmice, prekršila međunarodne obaveze testiravši atomsku bombu.

"Neka jedna stvar bude jasna, SAD nema namjeru napasti ili izvršiti invaziju na Sjevernu Koreju. Tako, čitav svijet treba da bude svjestan da tvrdnje iz Sjeverne Koreje o ciljevima naše politike predstavljaju samo izgovor tamošnje vlade da ne načini konstruktivne izbore", rekla je Rice u srijedu na tradicionalnog godišnjem obraćanju republikanskog fondaciji "Heritage".

Rice, koja se prije dva dana vratila iz posjete Aziji, navela je da Sjeverna Koreja već godinama krši međunarodne obaveze o zabrani testiranja nuklearnog naoružanja, nabavljajući tajno dokumentaciju potrebnu za izradu novog oružja.

"Kršenjem međunarodnih obaveza, Sjeverna Koreja ugrožava svjetsku zajednicu naroda i zbog toga smo se mi odlučili da izoliramo tu državu. „Donošenjem Rezolucije 1718 međunarodna zajednica je prvi put naložila svim državama da Pjongjangu uskrate pristup bilo kakvim vojnom materijalu", rekla je Rice.

"Kina se također založila za puno i efikasno provođenje Rezolucije 1718, kao što su to učinili i Rusija, Japan i Južna Koreja", rekla je Rice.

Državna tajnica SAD-a je ujedno upozorila Iran da shvati poruku koja je poslata uvođenjem sankcije Pjongjangu, dodajući da put koji je izabrala Sjeverna Koreja ni u kom slučaju neće toj državi donijeti prosperitet ili bezbjednost.