Svijet
0

Rice odala priznanje liderima sunita, šiita i kurda u Iraku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Condoleezza Rice odala je u nedjelju priznanje liderima sunita, šiita i Kurda u Iraku na političkoj saradnji.

Istovremeno je američka vojska saopćila da se nasilje u šiitskim dijelovima Bagdada proteklih dana povećalo.

Tokom nenajavljene posjete Bagdadu državna tajnica je istaknula da u iračkoj politici dolazi do sjedinjavanja centra, jer predstavnici triju zajednica sarađuju bolje nego ikada, prenijele su agencije.

Condoleezza Rice je razgovarala i s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem i dugim zvaničnicima, a potom otišla na diplomatske skupove u Bahreinu i Kuvajtu.

Glasnogovornik američke vojske je saopćio u nedjelju da su američki vojnici ubili 20 napadača tokom "najvrelije noći u proteklih nekoliko sedmica".

Šiitski radikalni vođa u Iraku Moqtada al-Sadr upozorio je da će krenuti "u otvoreni rat" ako iračke i američke snage nastave operaciju protiv njegovog pokreta.

"Upućujem posljednje upozorenje iračkoj vladi da izabere put mira i obustavi nasilje nad vlastitim narodom, u protivnome postat će vlada uništenja", navodi se u saopćenju koje je potpisao Al-Sadr, a objavljenom u Nadžafu.

"Ako se ne prekine akcija protiv Sadrove milicije, zvane Mahdijeva vojska, mi ćemo objaviti otvreni rat do oslobođenja", rekao je Sadr, koji ima više od 60.000 pripadnika.