Svijet
0

Rice obećala pobjedu nad talibanima

FENA
Condoleezza Rice i afganistanski predsjednik Hamid Karzai
Condoleezza Rice i afganistanski predsjednik Hamid Karzai
Američka državna tajnica, Condoleezza Rice, u srijedu je tokom posjete Afganistanu obećala pobjedu nad ponovno aktivnim talibanima, te okarakterizirala predsjednika te nemirne zemlje kao jednog od najpoštovanijih svjetskih lidera.

Rice je priznala kako je porast nasilja u Afganistanu u posljednjim mjesecima razlog zabrinutosti Sjedinjenih Država i vlade predsjednika Hamida Karzaija koja uživa američku podršku, javio je AP.

Ona je, međutim, izjavila kako demokratski pomaci u zemlji skoro pet godina nakon pada talibana neće biti poništeni.

"Da Afganistan ima neprijatelje, nije iznenađenje ni za koga", izjavila je Rice nakon sureta s Karzaijem i vojnim zapovjednicima. Svi njeni susreti održani su u teško utvrđenim objektima.

Rice je izjavila kako su se Sjedinjene Države dugoročno obavezale na pomoć Afganistanu. "Mi se nećemo umoriti, nećemo se povući", kazala je ona.

Karzai je izjavio kako optimizam oko pomaka u njegovoj zemlji ne znači da je slijep prema izazovima s kojima se suočava, među kojima su korupcija i trgovina drogom.

"Teroristi pokušavaju da nas napadnu gdje god mogu. Kada govorimo o uspjesima, ne zaboravljamo probleme", izjavio je.

Očigledno nezadovoljni Karzai kritizirao je koalicijsku antiterorističku kampanju prošlog četvrtka, žaleći za pogibijama stotina Afganistanaca i apelujući na veću pomoć njegovoj vladi.

Karzai nije ponovio te kritike dok je Rice stajala pokraj njega, a Rice je dala malo nagovještaja kako je zabrinuta zbog smjera borbe protiv terorizma, čak i pored toga što je priznala obim izazova.

"To su međunarodne terorističke snage koje su odlučne da potkopaju aspiracije slobodnih ljudi i one neće pobijediti", izjavila je Rice.

"Moramo shvatiti da imamo zajedničkog neprijatelja. Svi možemo učiniti više. Svi zajedno možemo raditi napornije i svima nam je stalno potrebna procjena naše strategije, razmatranje naše taktike, osiguranje da odgovaramo na promjene u taktici, jer imamo posla s neprijateljem koji razmišlja", izjavila je Rice.