Svijet
0

Rice o muslimanskim protestima, Iranu i Rusiji

FENA
Američki državni sekretar Condoleeza Rice izjavila je da žestoki protesti muslimana širom svijeta zbog karikatura poslanika Muhammeda mogu "izmaći kontroli" ukoliko vlade odbiju da djeluju odgovorno.

"Ako vlade neće djelovati razumno, mogli bismo se naći suočeni s nekontrolisanim bijesom", rekla je šefica američke diplomatije na američkoj tv-mreži ABC.

Na pitanje o izjavama generalnog sekretara UN-a Kofija Annana koji je rekao kako nema dokaza da su dvije zemlje potaknule i manipulirale masovne izljeve gnjeva zbog objavljenih karikatura u islamskom svijetu prošle sedmice, Rice je ponovila svoje optužbe protiv Damaska i Teherana.

"Poznato je da Iran i Sirija šalju demonstrante na ulice kada nešto žele reći. Bilo bi bolje da iranska vlada naprimjer pozove stanovništvo da se ne pribjegava nasilju, umjesto što prijeti objavljivanjem karikatura o holokaustu. To bi bilo odgovorno", nastavila je.

"Bez obzira na uvredu, nasilje nije odgovor", naglasila je.

"Svi shvataju da postoji osjećanje gnjeva, da te karikature nisu odgovarajuće za muslimanski svijet. Međutim, ne izražava se gnjev izlazeći napolje i paleći ambasade...već na miran način", ocijenila je Rice.

U istoj emisiji, Rice je rekla da Iranu ne može da se vjeruje kada je riječ o njegovom nuklearnom programu i da ta zemlja mora da se vrati međunarodnim pregovorima.

Ona je rekla da ogroman broj zemalja smatra da Iran ima pravo na mirnodopski nuklearni program, ali ne i na tehnologiju koja bi omogućila proizvodnju nuklearnog oružja.

Na pitanje o izvještajima da SAD planira moguću vojnu akciju protiv Irana, ona je rekla da je SAD za diplomatsko rješenje, ali da predsjednik (George Bush) nikada ne odbacuje ni jednu opciju.

Rice smatra da bi Iran samo produbio svoju izolaciju ukoliko odustane od Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

Condoleeza Rice, takođe u izjavi za televiziju ABC, ukazujući na zabrinjavajuće ponašanje Kremlja, izrazila je skepticizam prema budućnosti demokratije u Rusiji.

"Veoma smo zabrinuti, posebno zbog nekih elemenata demokratije koji izgleda da idu u pogrešnom smjeru", rekla je Rice u emisiji "Suočite se s nacijom".

Pritom je istakla stav Rusije prema nevladinim organizacijama i navela da Rusija koristi energiju, cijenu prirodnog gasa, kao oružje u odnosima s Ukrajinom ove zime.

"Generalno, mislim da imamo dobre odnose s Rusijom, vjerovatno najbolje već izvjesno vrijeme", ocijenila je ona, uprkos zabrinutosti zbog stanja demokratije u toj zemlji.

Rusija nije Sovjetski savez, rekla je Rice, izrazivši uvjerenje da ruski predsjednik Vladimir Putin podržava otvoreniju Rusiju od one u središtu bivšeg Sovjetskog saveza.