Svijet
0

Rice: Napadi u Bagdadu otkrivaju surovost iračkog neprijatelja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u petak da korištenje mentalno hendikepiranih osoba da počine napade u Iraku pokazuje da se Iračani suočavaju sa "surovim" i "poraženim" neprijateljem.

"Ovi stravični događaju zaista pokazuju delikventnost i apsolutnu brutalnost neprijatelja Iračana, koji je u stanju da učini takve stvari", izjavila je novinarima američka šefica diplomatije.

Dva samoubilačka napada, koja se pripisuju Al-Qaidi, počinile su dvije mentalno hendikepirane žene koje su nosile odjeću punu eksploziva, a koji je aktiviran daljinsku uz pomoć mobitela.

Korištenje ovih žena, koje nisu mogle mentalno rasuđivati, a koje koriste ekstremisti, predstavlja "težak izazov" za koalicione trupe, dodala je Rice koja je govorila na konferenciji za štampu nakon razgovora s poljskim kolegom Radoslawom Sikorskim.

"Međutim, sigurno je da ovo potvrđuje da Iračani shvataju da se radi o ljudima koji nemaju političkog programa prihvatljivog za civilizirano društvo.To samo može ojačati Iračane u njihovoj odlučnosti", dodala je ona.