Svijet
0

Rice: Konferencija u Parizu posljednja nada za Palestince

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u ponedjeljak u Parizu da je donatorska konferencija za Palestince "posljednja nada" da se izbjegne krah Palestinske samouprave, potvrdivši da će Washington deblokirati 555 miliona dolara.

"Ova konferencija je doslovce posljednja nada palestinske vlade da izbjegne krah", rekla je šefica američke diplomatije tokom ove konferencije, koja je u glavnom francuskom gradu okupila oko 70 zemalja svijeta.

"Danas smo ovdje da pružimo našu podršku Palestinskoj samoupravi s ponudama stvarne i pouzdane pomoći. Zato mi je drago što mogu objaviti, u ime SAD-a, pomoć od 555 miliona, od kojih 150 miliona na ime budžetske pomoći", dodala je ona.

Palestinska samouprava je tražila pomoć od 5,6 milijardi dolara, od čega 3,9 milijardi direktne pomoći budžetu, za finansiranje ambicioznog ekonomskog plana s namjerom da buduća palestinska država dobije jake institucije i pouzdanu ekonomiju.

"Vitalna snaga Palestinske samouprave i uspjeh Palestinaca su u interesu onih koji žele mir, sigurnost i rješenje dvije države na Bliskom istoku - Izraela i palestinske države", rekla je Rice.

"Ako međunarodna zajednica treba da ispuni svoja obećanja podrške ovim ciljevima, onda je to sada", rekla je ona.