Svijet
0

Rice i Mullen ublažavaju napetosti između Indije i Pakistana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica i najviši američki vojni zapovjednik borave u srijedu u regiji južne Azije u pokušaju ublažavanja napetosti između Indije i Pakistana nakon prošlosedmičnih terorističkih napada u Mumbaiju.

Condoleezza Rice stigla je jutros u New Delhi, a s istim ciljem u Islamabad je doputovao i zapovjednik američkog združenog stožera admiral Mike Mullen.

Ministar odbrane Robert Gates i dužnosnici State Departmenta pohvalili su u utorak i Indiju i Pakistan za pokazanu suzdržljivost, te izjavili da Sjedinjene Države ne vide gomilanje vojnih snaga ni s jedne strane granice između dvije zemlje.

Direktor Središnje obavještajne agencije (CIA) Mike McConnell izjavio je u utorak uvečer da je ista skupina koja je izvela bombaške napade na vozove u Mumbaiju 2006. najvjerojatnije odgovorna i za prošlosedmične napade u kojima je živote izgubilo više od 170 ljudi.

McConnell nije imenovao tu skupinu, prenosi VoA, ali indijski dužnosnici krive militantnu skupinu, s bazom u Pakistanu, Lashkar-e-Taiba za napade 2006. To je prvi put da je neki američki dužnosnik javno okrivio tu skupinu.