Svijet
0

Rice i Kouchner: Neslaganja oko Bliskog istoka

FENA
Rice i Kouchner
Rice i Kouchner
Američka državna tajnica Condoleezee Rice i francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner nisu krili neslaganje oko Bliskog istoka, na prvoj zajedničkoj konferenciji za štampu u nedjelju uvečer u Parizu.

Condoleezee Rice učestvuje u radu međunarodne konferencije o Darfuru, koja se održava u Parizu, prenijele su agencije.

Kouchner je ukazao na različite stavove Francuske i Sjedinjenih Država o situaciji u Libanu i na palestinskim teritorijama, koja se ogleda u pomoći Palestincima, u ocjeni ponašanja Sirije i legitimiteta Hamasa, radikalnoga palestinskog pokreta.

Kouchner je istaknuo da Francuska "neće pokrenuti dijalog sa Sirijom ukoliko ta zemlja ne pruži konkretne dokaze o svome sudjelovanju u uspostavi mira", ali je i podsjetio da je Damask u prošlosti sudjelovao u mirovnim pregovorima, za razliku od Riceove - ona nije rekla ništa pozitivno o sirijskom režimu koji Washington optužuje da destabilizira Bliski istok.

Rice i Kouchner su podržali palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa, ali dok je američka tajnica ponovila da SAD "ne podržava Hamas", aludirajući na finansijsku blokadu koju su nametnuli Palestincima nakon izborne pobjede Hamasa prošle godine, francuski ministar je zažalio zbog nedostatka pomoći Palestincima.

On je rekao da postoji "samo jedna palestinska vlada - vlada predsjednika Abbasa", i konstatirao da je Hamas pobijedio na izborima te da se "treba upitati kakvi su naredni koraci".

Američka državna tajnica i njen francuski kolega su tokom susreta osudili atentat u južnom Libanu protiv jedinica UN-a, u kome je ubijeno šest španskih vojnika.

Rice je nešto ranije pozvala Sudan da "prihvati međunarodnu pomoć", uoči međunarodne konferencije o Darfuru koja danas počinje u Parizu.

U okviru ove konferencije predviđen je susret Rice i s novoizabranim francuskim predsjednikom, Nicolasom Sarkozyjem. Najavljeno je da će budući status Kosova biti jedna od tema o kojima će ona razgovarati s francuskim predstavnicima.

Sudan je nakon mjeseci odbijanja prihvatio međunarodne mirovne snage, sastavljene od oko 20.000 pripadnika zajedničkih jedinica UN-a i Afričke unije. Sjedinjene Države traže nove međunarodne sankcije protiv sudanskog režima.

Na konferenciji u Parizu sudjeluje dvadesetak zemalja i međunarodnih organizacija, među kojima SAD, Kina, Rusija, Japan, UN i Evropska unija.