Svijet
0

Rice i Gates pokazali podršku arapskim saveznicima

FENA
Foto Reuters
Foto Reuters
Vodeći sigurnosni savjetnici američkog predsjednika Georgea Busha izjavili su utorak kako njihova diplomatska i vojna podrška prijateljskim arapskim saveznicima pokazana ove sedmice nije pucanj poreko iranskog pramca.

"Ovdje smo da razgovaramo o dugoročnom angažmanu", izjavio je ministar odbrane Robert Gates, dok su on i državni sekretar Condoleeza Rice započeli dvodnevne sastanke sa saveznicima u Perzijskom zalivu i Egiptom. Gates je primjetio da američke veze u Zalivu i šire utišavaju trenutnu nelagodu oko iranskih nuklearnih ambicija i uticaja, javio je AP.

Ukoliko Iran drugačije posmatra zajedničku posjetu i američki stav, "onda je to samo u njegovim očima", izjavio je Gates.

Američki ministri također su izjavili tokom zajedničke pres konferencije u ovom crvenomorskom trurističkom mjestu kako su saslušali brige arapskih saveznika oko budućeg američkog vojnog prisustva u Iraku.

"Očigledno postoji briga da će se Sjedinjene Države ishitreno povući iz Iraka ili će na neki način destabilizirati čitavu regiju", izjavio je Gates.

On je obećao "razumijevanje da se ovo treba uraditi pažljivo i ne ostaviti Irak u haosu", prije nego što je otišao s Rice na sastanke u Saudijskoj Arabiji.

Sjedinjene Države nisu dobile u utorak nikakva konkretna nova obećanja arapske pomoći Iraku koji je razdiran ratom, ali je Rice izjavila kako je čula prave izraze podrške nakon skupa s predstavnicima nekoliko zemalja navedenih kao primaoca povećane pomoći i paketa pomoći u oružju prijateljskim državama u regiji.

Irački arapski susjedi ponovili su generalno obećanje da će promovirati stabilnost u Iraku, razdiranu više od četiri godine rata i ogorčenih sektaških podijela u kojima je ubijeno na hiljade ljudi i daleko više je napustilo svoje domove.

"Mislim da znamo kakve su obaveze susjeda", izjavila je Rice, dodajući kako Egipat i ostali američki saveznici rade na ispunjenju ranijih obećanja pomoći Iraku otpisom golemog iračkog vanjskog duga, dodatnom stranom pomoći i pomaganjem u suzbijanju nasilja u Iraku.

Na konferenciji za novinare s egipatskim domaćinom, Rice je, međutim, ukazala kako ne postoje nikakva nova obavezivanja od Arapa. U izjavi objavljenoj nakon sureta predstavnika devet zemalja samo se obećava "nastavak podrške Iraku i širenje finansijske i političke podrške", te ponovnog pokretanja generalnog obavezivanja na blokiranje finansiranja potencijalnih terorista i podrške njihovom ulasku u Iraku.

"Naše obavezivanje uvijek je bilo da pomognemo da jedinstveni Irak dođe do tačke pune stabilnosti i to smo nastojali tokom četiri protekle godine", izjavio je egipatski ministar vasnjskih poslova Ahmed Aboul Gheit nakon zajedničkog sastanka.